2012 m. spalio 14 d., sekmadienis

Saulėje džiovintų pomidorų ir juodųjų alyvuogių užtepėlė (tepanade)



Šeštadienio vakaras buvo tikrų draugių vakaras ir visiškai tiesa, kad valgymas ir bendravimas yra nuostabus derinys! ;) Aš tai buvau tikra užtepėlių ir sūrių karalienė, man nieko nėra geriau už tokius užkandžius prie vyno ;)) Viena iš gamintų užtepėlių yra saulėje džiovintų pomidorų ir juodųjų alyvuogių užtepėlė. Gal ji ir nėra pati fotogeniškiausia, gražiausios spalvos ar tepant mėgsta pabyrėti, tačiau skonis tikrai puikus! Ir kas svarbiausia, kelis kartus tokias tepanade esu ragavusi baruose, alpiojau kaip man buvo skanu ir patiko, tačiau kad čia taip paprasta ir lengva pasigaminti patiems namusoe, tai net nebuvau pagalvojusi! O dabar, prašau, ir pas mane tokia tepande puikuojasi ant stalo! :))



·         Saulėje džiovinti pomidorai (aliejuje);
·         Juodosios alyvuogės;
·         Bazilikai, druska;
·         Skiltelė česnako.

Saulėje džiovintus pomidorus ir juodąsias alyvuoges gerai sutrinti trintuvu, smulkiai sutarkuoti česnako skiltelę, viską pagardinti druska (jei jos reikia), bazilikais ir gerai išmaišyti. Metas kabliuoti su duonos lazdelėmis arba tepti ant prancūziško batono , ciabattos ;)Paprasta, tiesa? Viens du ir jau drąsiai gali laukti svečių!



2012 m. spalio 12 d., penktadienis

Bulviniai blynai su vištiena

Artėja penktadienio pietų metas! Ką šiandien skanaujate, belaukdami netrukus prasidėsiančio savaitgalio? ;)  Aš siūlau greitai pagaminamus bulvinius blynus, tik kiek kitaip, neįprastai – su vištiena. Turiu pripažinti, kad iškepusi pirmą partiją blynų, nelikau labai patenkinta, kažkoks ne toks skonis, kokio tikėjausi. Tačiau surizikavau ir nepabijojau blynų labiau apskrudinti, ir tikrai nepasirikau :) Pati vištiena ir bulvės tampa kur kas traškesnės, o čia ir yra, manau, šių blynų pagrindinis koziris ;) Jie tokie trapučiai tampa ir labai gardūs. Ir pasigirdiu (oi, oi, oi, kokia pamaiva), maniškis nėra pats didžiausias bulvinių blynų mėgėjas, tačiau šiuos kramsnojo iš visos širdies! ;)



Taigi, recepčiukas: vištienos gabaliukus supjausčiau labai smulkiais gabaliukais, bulves sutarkavau stambiai. Į bulvių masę sudėjau paruoštus vištienos gabaliukus, įmušiau kiaušinį, įbėriau kelis šaukštus miltų ir viską gerai išmaišiau. Žinoma, nepamiršau pagardinti druska, pipiriukais. Įkaitintoje keptuvėje kepiau nedidelius blynus  (plonesnius, nes greičiau apskrunda), kuriuos skanu patiekti su grietine :) P.S. Tik iškeptus blynelius, visada dedu ant lėkštės, išklotos servetėle, kad nebūtų per riebūs (žinomas triukas, bet dėl visa ko) ;) Greitai ir paprastai!



2012 m. spalio 9 d., antradienis

Trinta daržovių sriuba



Tiesą pasakius jau buvau išsiilgusi tokio oro, kai galiu sėdėti šiltai susisukusi į pledą, prisidegusi kvapnių žvakių (supraskit, susikūriau ale romantišką aplinką:))) ir girdėti į langą smagiai besibarbenančius mažyčius vandens lašeliukus... O dar kartais nugriaudėjantis smarkus griaustinis ir vienas kitas žaibas... Ką norit, tą sakykit, bet tokio oro reikia, kad pajustumėm kaip gera ir jauku būti namuose (nebesinori niekur kišti nosies, tikrai, ne) :) Ir dar vienas dalykas, be kurio neįsivaizduoju tokių vakarų – sriuba! Taip, taip, ta pati tiršta, kvapni daržovių sriuba! Nieko įmantraus, bet beprotiškai skanu! ;) 
 
·         Morkos;
·         Bulvės;
·         Svogūnas;
·         Prieskoniai sriubai;
·         Alyvuogių aliejus;
·         Lydytas sūrelis. 

Smulkiai supjaustytą svogūną apkepu puode, kuriame virs daržoves, su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Bulves, morkas supjaustau kubeliais, sudedu į puodą. Į puodą įpilu vandens, pagardinu prieskoniais, druska ir verdu, verdu, verdu. Išvirus daržovėms, nupilu į puoduką vandenį (jis man toks ale kaip daržovių sultinukas). Daržoves sutrinu trintuvu, kad gautųsi vientisa masė. Į daržovių masę supilu tą daržovių sultinį (priklauso, kokio tirštumo norima, kad būtų sriuba). Pagardinu lydytu sūreliu (aš turėjau namuose lydyto sūrelio su kumpeliu (aišku, ten to kumpelio tikrai nerasta, bet šioks toks kvapas ir skonis persiduoda į sriubytę ). Šiaip, galima dėti ir kitas daržoves, pagal norą, bet man čia toks pats paprasčiausias, greičiausias, bet tikrai ne prasčiausias variantas ;) Kartais dar dedu čili pipiriuko, jei noriu aštresnio varianto. Žodžiu, fantazija, fantazija ir dar karta fantazija pagal norimą skonį ir tokia paprasta sriubytė, gali tapti tikru atradimu :)

 

2012 m. spalio 8 d., pirmadienis

Daržovių ir mėsos troškinys (ale ratatouille)



Šiandien pas mus garavo nuostabusis troškinys, ale prancūziškasis ratatouille.  Gerai, gerai, ne visai toks, prisipažinsiu,  pasinaudojau savo improvizacinėmis galiomis ir šiek tiek pritaikiau vyrui, kuris be mėsos nepripažįsta dienos!  Bet galiu drąsiai sakyti, kad kitą kartą darysiu atskirai, nes man kur kas skaniau vien tik daržovės, bet čia, kaip sakant, jau skonio reikalas ;)) Taigi, gardžiajam troškiui naudojau: 

·         Raudoną papriką;
·         Geltoną papriką;
·         Nedidelę cukiniją;
·         Nedidelį baklažaną;
·         Vieną aitriąją papriką;
·         Kelias skilteles česnako;
·         Kelias bulves;
·         Kiaulienos sprandinę (drąsiai galima ir be jos gaminti);
·         Nedidelį gabaliuką kumpio;
·         Alyvuogių aliejų;
·         Pievagrybius;
·         Nedidelį indelį grietinėlės;
·         Truputį čili miltelių,  baziliką, petražoles ir visas kitas po ranka buvusias žoleles; 


Visas daržoves, mėsą,  kumpį, pievagrybius supjausčiau nedideliais kubeliais. Viską pagardinau prieskoniais, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi (aš dar įlašinau kelis lašelius obuolių balzaminio acto, saulėgrąžų aliejaus su čili), pagardinau prieskoniais ir gerai išmaišiau. Sudėjau į molinius kepimo indelius, įpyliau po lašelį vandens, kad galėtų troškintis ir dėjau į 220 laipsnių orkaitę. Troškinau apie gerą valandą. Troškinimo pabaigoje supyliau grietinėlę į indelius ir dar kelias minutes palikau. Paprasta, tiesa? :) O ir kiekviena šeimininkutė gali gaminti tokį troškinį pagal savo fantaziją ir turimas daržovių atsargas ;) 




2012 m. spalio 5 d., penktadienis

Kotletukai su cukinija ir pievagrybiais

Prisipažinsiu, kad kotletukų mėgėja tikrai nesu, bet kai kartais reikia greitų pietų, tai jie pats tas! Darbo nedaug ir visą išalkusių gvardiją gali lengvai ir greitai pamaitinti ;)  Šį kartą gaminau kiek kitokius kotletukus. Viską dariau kaip įprastai, tiesiog sužaidžiau su cukinija ir pievagrybiais. Gavosi skanu, bet kitą kartą bandyčiau juos truputį apkepus troškinti padaže, kad gautųsi ne tokie sausi ;)




Žodžiu, maltą mėsą sumaišiau su keliomis riekelėmis išmirkyto batono, įmušiau kiaušinį, įtarkavau cukiniją, jos nepagailėjau tikrai (tik šiek tiek nusunkiau sultis), įpjausčiau kelis pievagrybius ir paskaninau prieskoniais. Masę gerai išminkiau ir pradėjau formuoti nedidelius kotletukus. Juos dar apvoliojau džiūvėsėliuose ir kepiau orkaitėje, kol gražiai apskrudo. Tuo metu dar paruošiau padažiuką, kuris labai tiko: smulkiai sutarkavau morką, susmulkinau pievagrybius ir kelias minutes patroškinau, kol suminkštėjo. Svieste apkepiau miltus, pamažu pildama pieną reguliavau padažo tirštumą. Į padažą sudėjau daržoves, dar kelias minutes padažą pakaitinau pamažu maišydama ir viskas. Tai kutą kartą, būtinai apkepusius kotletukus pabandysiu dar pačiame padaže patroškinti, turėtųsi gautis dar gardžiau ;)  Su bulvių koše ir morkų salotomis buvo pats tas! Paprasti, greiti, ūkiški pietūs jau ant stalo, metas kviesti visus pietų!


2012 m. spalio 1 d., pirmadienis

Sumuštiniai su varške ir ridikėliais



Mano vyro močiutė yra tiesiog fantastiška moteris, nes jos dėka mūsų šaldytuve dar yra šviežių ridikėlių!  Ir išvis, nuvažiavus pas ją, grįžti su didžiausiais maišais visokiausių gėrybių, atrodo, jau ir nebesitikėtum tokiu metų laiku kažko panašaus darže aptikti, bet vis lieku maloniai nustebusi. Tai pas mus namuose vis dar „pavasaris“, valgom ridikėlius! Ir šį kartą juos smagiai pasičepsėdama sušveičiau per  pusryčius, pasigamindama sveikus, skanius sumuštinukus, kurie, net neabejoju, suteiks jėgų visai dienai ;)

Dalį ridikėlių supjausčiau nedidukais kubeliais, dalį ridikėlių sutarkavau smulkia tarka. Juos subėriau į varškę, pripjausčiau petražolių, pagardinau trupučiu druskos, pipiriukais, raudonėliu, ir viską labai gerai išmaišiau. Gautą masę tepiau ant pačios skaniausios tikros juodos duonos su grūdais! Atrodo, juk nieko įmantraus, paprasta, bet kaip gardu! :)